Over ons

Contact gegevens:

E-mail: [email protected] 
Telefoonnummer: 0111745270

Kartrekkers

Dennis Cleef

 


Wie ben jij?
Ik ben Dennis Cleef, 53 jaar en woon in Serooskerke. Als ondernemer in vastgoed heb ik een combinatie gemaakt tussen wonen en maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld is het aanbieden van bertaalbare woonruimte aan gemotiveerde starters op de woningmarkt die ook een bijdrage aan hun leefomgeving willen leveren in de vorm van bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, aan kinderen of een gezamenlijke activiteit met oudere buurtgenoten.

Naast rendement op stenen combineren ik dit met maatschappelijk rendement. Dat maakt het werk een stuk leuker en van meer toegevoegde waarde.

Herenboeren Zeeland
Na een mooie presentatie van Herenboeren Nederland ben ik vast van plan om met nog een paar enthousiaste kartrekkers hier op Schouwen een Herenboerderij te gaan realiseren. We gaan op zoek naar een kundige en gedreven booer, die in dienst van onze Herenboerderij hier op het eiland gaat zorgen voor het produceren van duurzaam voedsel. Gezond fruit, groente, eieren en eventueel vlees leveren aan de deelnemers is het hoofddoel. Maar de Herenboerderij is ook een ontmoetingsplek en daarover bruis ik van de ideeen.
Lokaal als het nieuwe normaal en daarmee de landbouweketen een beetje opschudden vind ik een wenkend perspectief.

Wat wordt jouw rol/welke bijdrage wil je leveren?
De rol van aanjager is mij op het hemd geschreven tot het drammerige aan toe.
Mijn enthousiasme werkt ook wel voordelig in deze fase.

Wie ben jij?
Ik ben Pieter de Haas en als duurzaam ondernemer al ruim 30 jaar actief op Schouwen Duiveland.
Dat doe ik recreatief, maar ook als coach voor persoonlijke en groepsontwikkeling.
Het initiatief om met mede eilandbewoners een Herenboerderij te gaan starten past zowel in het duurzaam ondernemen als het vormen van groepen van gelijkgestemden.

Wat wordt jouw rol/welke bijdrage wil je leveren?
Vanuit mijn eerdere functie als bestuurslid van de eilandelijke VVV ken ik veel mensen en ondernemers.
Ik hoop dat we met elkaar onze gezamenlijke lokale biologisch-dynamische boerderij kunnen gaan exploiteren.

Ik zal me er als een van de kartrekkers graag voor inzetten!

Pieter de Haas

 

Sybren Hörst

 

Wie ben jij?
Ik ben Sybren Hörst. In 2015 ben ik op Schouwen-Duiveland komen wonen met de droom om te wonen en werken op een klein gemengd bedrijf waarbij zelfvoorzienendheid hoog in het vaandel staat. Ik ben werkzaam in het groen als hovenier en ik kan veel vaardigheden uit het vak gebruiken om deze droom te verwezenlijken.

Een herenboerderij op Schouwen
Op een herenboerderij wordt op een duurzame manier voedsel geproduceerd. Dat is voor mij heel belangrijk. Daarnaast is het een mooie samenkomstplek voor mensen met totaal verschillende achtergronden. Als je dat wilt kun je meedoen op de herenboerderij, maar langskomen voor een praatje of hier je kinderen laten kennis maken met het boerenleven is ook prima. Het is mooi om een plek te hebben waarbij er van allerlei samenwerkingen mogen ontstaan. 

Een tijd lang ben ik op zoek gegaan naar initiatieven die veelal op niets zijn uitgekomen. Vaak was het de onkunde van een groep om iets neer te zetten een reden. Herenboeren is een bewezen concept dat aan alle kanten handvaten biedt om tot een succesverhaal te komen, je staat er dus niet alleen voor! De groep in Zeeland die ik heb leren kennen zijn onder andere ondernemers die weten hoe je iets moet opstarten en dat geeft mij vertrouwen dat dit project gaat slagen!

Wat wordt jouw rol/welke bijdrage wil je leveren?
Ik ben bereid om mijn hoveniersbedrijf te transformeren naar het steeds vaker werken (en uiteindelijk wonen) op deze plek. 

Wie ben jij
Ik ben Peter John Schouten, 38 jaar en woon samen met met gezin alweer bijna 2 jaar in Serooskerke (Schouwen). In het dagelijks leven hou ik mij voornamelijk bezig met ICT vraagstukken binnen mijn bedrijf (NetGroep te Renesse en Rotterdam) en tevens ben ik recentelijk eigenaar geworden van de scharrel slagerij te Renesse (The Butcher).

Waarom een herenboerderij?
Het huidige model waar de supermarkten bepalen wat wij als consument moeten consumeren is niet houdbaar voor (agrarisch)-ondernemer en consument. dit terwijl de consument duidelijk heeft laten weten dat goede voeding en korte keten de voorkeur heeft.

Een herenboerderij staat hier voor.

Mijn rol
Bemiddelen en organiseren van online oplossingen, hopelijk de Herenboeren verder te ontwikkelen naar engels “farmshop” model, kritisch blijven binnen de herenboeren organisatie zodat we kunnen waarmaken wat we beloven en geen luchtkastelen proberen te bouwen.

Peter John Schouten

 

Evert van Dilst

Wie ben jij?
Ik ben Evert van Dilst eigenaar en kok van het restaurant d’Ouwe Smisse in Zonnemaire.

Ik kook het liefst met biologische ingrediënten en producten van het eiland. Brandnetels haal ik uit het Schuddebeurse bos, munt en andere ingrediënten uit de plantenbakken in de tuin van d’Ouwe Smisse. Worden er ganzen afgeschoten, dan ben ik er als de kippen bij om te kijken of er iets smakelijks van valt te maken.

Waarom een Herenboerderij?
Ik kweek mijn eigen kruiden op het eiland. Ik heb me laten inspireren door de stadstuinen van Rotterdamse Munt waar je met een knipkaart je eigen bloemen, thee kruiden en andere smaakmakers kunt halen. Kraailook, herderstasjes, komkommerkruid en paarse limoen klaver: je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat dit voorjaar de grond in. Dat is goed voor de biodiversiteit en het wordt gewaardeerd door de mensen die hier komen eten. Het concept van een Herenboerderij waar lokaal gezonde en verse groenten worden verbouwd die ik dezelfde dag nog kan verwerken in mijn keuken past bij mijn visie en aanpak. Daarom steun ik van harte het initiatief om een Herenboerderij op Schouwen te realiseren.

Wat wordt jouw rol/welke bijdrage wil je leveren?
Als kartrekker van de Herenboeren Zeeland hoop ik de vergeten groenten en kruiden te kunnen promoten. Ik zal in Zonnemaire veel van mijn gasten interesseren voor de Herenboeren Zeeland.

Wie ben jij?

Ik ben Huub Remijn en adviseur voor de Herenboerenzeeland. 

Ik ben akkerbouwer in Burghsluis. Naast de corebusiness van ons bedrijf: het telen van aardappelen, uien, granen en andere gewassen ben ik de afgelopen jaren ook actief met agrarisch natuurbeheer. Zo doe ik mee aan het akkervogelprojekt in Burghsluis waar we samen met Zeeuws Landschap en collegaboeren maatregelen treffen op ons land die de biodiversiteit vergroten. Door kruidenranden in te zaaien en door op andere manieren meer schuilmogelijkheden te creëren voor akkervogels zoals de patrijs en de veldleeuwerik is de populatie van deze soorten toegenomen. 

Ik ben geboren en getogen op Schouwen Duiveland.

Waarom een herenboerderij?

De landbouw ligt onder een vergrootglas.
De afgelopen decennia zijn vooral gekenmerkt door een ontwikkeling van opbrengstverhoging, schaalvergroting en dus kostprijsverlaging.

We zien nu dat die ontwikkeling tegen zijn grenzen aanloopt.

Mijn ideale landbouwbedrijf verdient zijn inkomen in de markt. Deze markt is echter helemaal gevormd door die kostprijsverlaging. We zien dat de burger steeds meer verwacht van de boer: Meer aandacht voor milieu, natuur en landschap

De boer is zeker bereid om die prestaties te verrichten maar vaak werken die kostprijsverhogend. De burger, die ook de consument is, zal dus bereid moeten zijn om een eerlijke prijs te betalen voor een eerlijk product als hij werkelijk op deze manier de wereld wil verbeteren. Als burgers zelf het heft in handen nemen om een Herenboerderij op Schouwen te realiseren waar lokaal goede en gezonde producten worden verbouwd met dus korte lijnen van productie naar consumptie dan vind ik dat erg interessant.

Door een aantal partijen in de keten over te slaan en een korte route te realiseren naar de consument creëer je een korte en transparante voedselketen. De deelnemers kunnen op deze manier zelf bepalen wat er op hun bord moet komen en hoe dat geteeld wordt en komen er vanzelf achter wat haalbaar is en wat niet.

Huub Remijn